Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Music Box - Viking

Interjú 2012. - A Music Box - Viking lemezbolt története

 vikingmetal--1-.jpg1. Pár szóban mutatkozz be kérlek.

 Herceg Tamás vagyok, eredeti szakmám felszolgáló, bár ebben a munkakörben nem sokat dolgoztam.

(Jobb oldalon Herceg Tamás - egy kép a hőskorból...)

2. Mikor indult a lemezbolt, hogyan emlékszel a nyitásra?

 1981. október 15-én nyitott a Music Box a Bacsó Béla utcában. Előtte az Ecseri piacra jártunk ki, ott cserélgettük a lemezeket. Később jött az ötlet, hogy lehetne legálisan üzletet nyitni. Írtam a Művelődésügyi Minisztériumba, a Tanácsnál is rábólintottak a dologra, így megkaptam az engedélyeket. Az első reklámok a HIFI magazinban jelentek meg, ami azóta már megszűnt. Volt egy üzlet a Bacsó Béla utcában és a körúton is. Később ezek némileg leültek, és azon tanakodtam hová mehetnék, jobb helyet akartam, így jöttem a Nyugatihoz ahol 1989. óta vagyok.

      3. Honnan jött a névválasztás, Music Box? Miért lett később a bolt  neve Viking?

Mindenképp valami zenével kapcsolatos elnevezést akartam. Így lett a bolt neve Music Box. Később a kilencvenes évek elején valami vén f.sz képviselő (Bánffy György) javaslatára elfogadta a parlament, hogy a külföldi hangzású boltneveket meg kell változtatni. Állandóan ezzel szórakoztak, emiatt a bolt neve a máig is használatos Vikingre változott.

4. Volt-e akkoriban más magán lemezbolt, ha igen volt-e velük valamiféle kapcsolatod? Inkább rivalizálás vagy együttműködés volt? 

Természetesen tudtunk egymásról, tudnák mesélni… volt mindkettőben részem. 

5. Honnan, mi módon kerültek be a lemezek a bolt polcaira, mennyire volt a beszerzés nehézkes?

A lemezek Angliából jöttek, mert ott élt a család, így Anglia volt a háttér.

Akkoriban nagyon pörgött a lemezpiac, így később Németországból is szereztem be lemezeket.

6.  Miért volt kiemelt a rock, metal stílus a kínálatban, miért ebben gondolkodtál?

Volt rá igény. Emlékszem a METALLICA első lemezét én hoztam be elsőként az országba. Csak lestünk milyen zene ez. Bunyóztak érte a boltban! Mikor megjelent a GRAVE DIGGER koponyás borítós lemeze, abból 30 db elment naponta… Előfordult hogy este 7-kor kinyitottam a boltot, mert annyi volt az érdeklődő…

musicbox2.jpg  7. A vinyl után jött a CD korszak (90-es évek). Erre hogy emlékszel vissza?

Bakelittel kezdtem, 1993-tól kezdtem CD-zni, de a technika fejlődik, és mindent leszednek a netről, így ebből kiszálltam és csak pólózok.

  8. Van-e saját lemezgyűjteményed? Mi volt az első lemez, amelyet megvásároltál vagy megkaptál? 

A lemezgyűjtést 1500 db-nál abbahagytam. Az első lemezem a BEATLES With the beatles korongja volt, 16 éves koromban kaptam a nővéremtől.

Később egy hónapban 2-3 „születésnapom” is volt, mivel így a külföldről érkező, jeles alkalomra szóló csomagokat nem bontották fel az illetékesek!

9. Kik a kedvenc előadóid? Első koncertélményed?

Kedvenc stílusaim: Reggae, rockabilly és a blues. Nem vagyok egy nagy koncertlátogató, mindig idegesített a tömeg. Első koncertem a Nashville Teens 1967-es fellépése volt az Ifjúsági Parkban. Ezen kívül Spencer Davis koncertjére emlékszem még.

10. Voltak-e „sztárvendégei” (zenészek, híres emberek) a boltnak?

A MANOWAR-ból volt itt két tag, ill. a SLAYER dobosa is, amikor dedikáltak az átellenben lévő üzletben. Aztán járt itt az IMMORTAL basszusgitárosa is, ő az összes IMMORTAL motívumú pólót megvásárolta, biztos tetszettek neki! Magyarok közül Paksi Endre (OSSIAN), Kalapács József, Katona László (AKELA), MOBY DICK…

11. Az internet, a letöltések miatt csökken a fizikai hanghordozók iránti kereslet. Hogy tud talpon maradni egy hagyományos lemezbolt, lesznek-e lemezvásárlók, gyűjtők, lesznek-e lemezboltok mondjuk 20 év múlva? Pár szó a mai lemezgyűjtőkhöz?

A 80-as évek a bakelitről szólt, egy nagylemezt kézbe lehet fogni, szebb, nagyobb, a CD nem az igazi. 10 év után eltűnhet a zene a CD-ről! De úgy látom, jön vissza a bakelit orrán-száján!

vikingmetal--3-.jpg

       12. Hogy megy ma a bolt, mi a profil, milyennek látod a jövőt?

Ahogy mondtam már csak pólókkal, kiegészítőkkel foglalkozom. Most kissé visszaesett a kereslet, de mindig lesznek rockerek!

        Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdésekre!

        (További Music Box - Viking vonatkozású képek a galériában!)